Saturday, June 18, 2011

Islam?ilmu?Dunia?


assalamualaikum guys...

long time no see...
hurmmm...da lama tak menulis..
malam ni tergerak hati sikit nak menulis selepas terbaca mengenai satu isu yang sedang panas di malaysia..

sedikit kesedihan timbul apabila terdapat golongan yang "tahu" tetapi mereka menafikan kebenaran tersebut..adakah ini yang dikatakan sebagai ulama dunia??"ulama" yang mementingkan duniawi dengan menyembunyikan kebenaran yang secara terang lagi bersuluh sudah termaktub di dalam Al-Quran? not to say that i'm a perfect human being.. tapi masih ada semangat Islam di dalam diri ini yang tidak mahu Islam dipermainkan..aku masih terkejut seorang "Dr" phd dlm bidang keagamaan yang menyatakan "statement tersebut.. beliau mengatakan...wait! should i call "it" beliau??naahhh!!! "it" dont deserve it...hahahha...statement dia dalam perlaksanaan hukum hudud terhadap pencuri sungguh menyakitkan hati..

statement dia...
(ni bukan ayat penuh la..hanya ayat yang lebih kurang je)
hukuman potong tangan ( seperti dalam hukum hudud) tidak patut dijalankan..
sebaliknya golongan pencuri tersebut harus diberi peluang dengan diberi kerja agar mereka tidak melakukan pencurian..jadi, apabila mereka sudah memiliki pekerjaan, maka mereka tidak akan melibatkan diri dalam kerja-kerja yang terkutuk itu lagi...WHAT THE HECK??? katakanlah "hukuman" ini dilaksanakan, semua orang akan mencuri,merompak,menyamun...apabila tertangkap, mereka akan diberikan kerja...alangkah indahnya dunia seperti itu...hahahha...jadi golongan yang baik tidak berpeluang untuk bekerja...semua orang akan mencuri dengan alasan untuk mendapatkan kerja... adakah itu yang dikatakan lebih sesuai???berikan pendapat anda....

next statement...
di malaysia kini semakin lama semakin bertambah kes penceraian..
penceraian adalah satu perkara yang halal namun akan menggegarkan Arash Allah apabila diucapkan dengan niat... tetapi apa yang "Dr" tersebut kata kan??
dia menggalakkan penceraian jika terdapat masalah dalam keluarga sedangkan terdapat banyak penyelesaian dan jalan keluar... ya Allah....betapa singkat dan ceteknya pemikiran dia itu..hurmmm...namun, disebabkan pemikiran yang singkat dan cetek inilah yang menyebabkan umat islam dimalaysia yang sedia tertutup pemikirannya terpengaruh!

next and next statement...
'jika betul-betul tiada peluang pekerjaan , dibolehkan untuk melacur"...WHAT THE HECK???isu ini sudah lama namun apabila ianya dinyatakan oleh "Dr" yang sama, aku ingin membangkitkannya kembali...hurmmmm...nak tulis panjang dah tak larat dah ni..
rasanya rakan-rakan sudah tahu mengenai isu ini..

baru-baru ini, kita gempar sekali lagi dengan berita di akhbar tempatan...karikatur mengenai hukum hudud..tidak perlu diceritakan lagi...

.........................................

tujuan aku menulis post ini bukanlah untuk mengutuk dan mencerca, tetapi hanya untuk meluahkan perasaan...mungkin penulisan aku ini agak mengarut...inilah aku :)

Saturday, June 11, 2011

7 things that you never do after meals...

1. Jangan merokok– kajian yang dijalankan oleh pakar membuktikan bahawa menghisap rokok sesudah makan adalah bersamaan dengan menghisap 10 batang rokok (peluang untuk mendapat barah kanser adalah lebih tinggi… ingat tuh!)



2. Jangan terus makan buah-buahan – Memakan buah-buahan sebaik sahaja selepas makan akan menyebabkan perut kembung kerana masuk angin. Oleh itu, makanlah buah-buahan 1- 2 jam selepas sesuatu hidangan atau 1 jam

sebelumnya … sedikit info tambahan: you all tau tak kalau kita ‘consume’ mana-mana jus buah-buahan, ia akan lebih membantu dalam menurunkan berat badan berlebihan. Misalnya, pengambilan jus epal cider madu epal atau ‘honey apple cider‘ sebelum makan akan membuatkan anda berasa lebih kenyang dan lambat berasa lapar. Ia juga dapat meningkatkan kadar metabolisme dalam badan dan menurunkan kadar kolestrol supaya lebih mudah untuk anda lose weight.



3. Jangan minum teh – Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ini boleh menyebabkan kandungan protein di dalam makanan yang dimakan menjadi lebih keras, maka ianya akan lebih sukar untuk dihadam. Kalau nak minum pun, jarakkan sikit waktunya selepas makan, yer…



4. Jangan longgarkan tali pinggang anda – Melonggarkan tali pinggang sejurus selepas makan dengan mudahnya akan menyebabkan usus berpusing dan tersekat … huhu …

5. Jangan mandi – Terus mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan, justeru jumlah darah di sekeliling perut akan menurun. Ini akan melemahkan sistem penghadaman di dalam perut anda. Satu lagi, mak bapak kita selalu pesan kalau mandi lepas makan, perut buncit… :-D .. So, baik you all ikut jer nasihat nie..:-)



6. Jangan berjalan-jalan – Ada pepatah Inggeris yang berbunyi “Walk a hundred steps after a meal, then you’ll live till 99″…:-) Hakikatnya, ini tidak benar. Actually, berjalan akan menyebabkan sistem penghadaman tidak berupaya untuk menyerap nutrien daripada makanan yang dimakan. Seelok-eloknya tunggu lebih kurang setengah jam atau sejam selepas makan, barulah anda boleh pi berjalan-jalan…

7. Jangan terus tidur – Biasanya lepas makan hidangan yang berat seperti nasi, badan kita akan jadi sangat malas dan lemah. Kalau ikutkan hati, best nyer dapat tido terus…huhu.. Tetapi anda kena lawan perasaan malas tue kerana makanan yang dimakan tidak akan dapat dihadam dengan sempurna kalau kita terus tido. Ini akan membawa kepada keadaan gastrik dan jangkitan di dalam usus kita. Kita juga mungkin mudah mendapat ‘heart burn’ atau pedih ulu hati…

Monday, April 25, 2011

10 Wasiat Iman Syafie

dalam kesibukan dalam mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi final exam yang da tak lama da ni, tak salah rasanya kalau aku mengambil sedikit masa untuk mengisi rohani yang semakin "kering" ini...
da terlalu lama aku hanyut ni...hahhaha..

ini sedikit perkongsian maklumat yang aku dapat...
walaupun tidaklah banyak tapi harap ianya berguna kepada sesiapa yang membacanya..
enjoy it...

10 Wasiat Imam Syafie...

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat
kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya.Berikut ialah
kandungan wasiat
tersebut:

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka
hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan
percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan
kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati
dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing
merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang
dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan
nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan
sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI
AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu
orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu
bapa bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok
akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima
bala,bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan
maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI SAW
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat,
bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan
bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari
kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Tuesday, April 12, 2011

Yo yo yo

Hurmmmm.... I think this is the time....
i wanna go down.., as im having function no more..
So its a gud bye i think.. Hahahaha

Hey Hey Hey

Days days days... Im now an unobore..hahaha
Juz wanna say sorry to nurul iman....
Dats all....
Iman..im very sorry.. Things are not what u think..
Lemme explain it to u later :)